De all-electric Proeftuinen | De Rijp

Opdrachtgever    : AC Borst Bouw / Woonwaard
Plaats                      : De Rijp
Resultaat               : Warmtevraag < 50 kWh/m2
Jaar                         : 2018/2019

Strixview onderzocht en ontwikkelde voor Woonwaard betaalbare alternatieven voor nul-op-de-meter-renovaties. Uit ervaring is gebleken dat een NOM-renovatie in veel gevallen onhaalbaar zijn. De kosten zijn te hoog en de EPV leidt eveneens tot zeer hoge beheerskosten. Samen met een consortium heeft Strixview een bijdrage geleverd aan het uitwerken nieuwe all-electric renovatie concepten. Deze concepten zijn tot stand gekomen op basis van een functionele uitvraag van Woonwaard:

  • Warmtevraag < 50kWh/m2
  • Toepasbaar bij mutatiewoningen
  • Gasloos
  • Een maximale energierekening na renovatie

Monitoring

Alle woningen worden per ruimte gemonitord op het energieverbruik, vochtgehalte, de temperatuur en Co2. Hiermee hebben wij straks een heel mooi beeld van de werking van deze concepten in de praktijk en/of de verbeterpunten.

Meten is weten

Aannames zijn het slechtst denkbare fundament voor het ontwikkelen van duurzame renovatie. In ons project zijn wij uitgegaan van ‘meten is weten’. Vandaar dat we in De Rijp verschillende ‘mutatiewoningen’ hebben gerenoveerd, met verschillende technieken om het huis te isoleren, verwarmen, van stroom te voorzien en te ventileren. Voor deze duurzame renovatieconcepten hebben we vooraf strenge selecties gemaakt van beschikbare technieken en middelen – helemaal doorgemeten en toegepast. Nu zijn de mutatiewoningen klaar en kunnen ze worden bewoond. Dan kan in de praktijk blijken welke beloftes waargemaakt worden en welke verwachtingen reëel zijn. Want we blijven meten – alle gebruikte techniek en materiaal in elke ruimte is aangesloten op onze meetinstrumenten. Zelfs de bewoners, die daar vooraf toestemming hebben gegeven.

Share this post